Trukket fram i stortingsmelding

Mathagen trekkes fram i Helse og Omsorgsdepartementet stortingsmelding «Leve hele livet». Stortingsmelding ble presentert i dag,.

Mathagen var i oktober i fjor invitert til å presentere sitt konsept for Landbruk- og Matdepartementet samt Helse- og Omsorgsdepartementet. Det var det innovative og fremtidsrettede konseptet til Mathagen som departementene ble interessert i. Nå har altså Mathagen blitt nevnt i stortingsmeldingen, og gründer Rob Veldhuis er fornøyd med dette.

Den enkelte må i størst mulig grad få mulighet til å ivareta ene mattradisjoner og spisevaner når det gjelder meny, tidspunkt for måltidene og hvem de vil spise sammen med. Det betyr at helse- og omsorgtjenesten bør fante opp individuelle ønsker og behov, står det i stortingsmeldingen.

Mathage-gründer Rob Veldhuis. Foto: Tove Østby

Det er akkurat det Mathagens filosofi er. Valgfrihet og enkelhet. Det er enkelt å bestille Middagsesken som blir levert hjem på døren. Så kan du velge den retten du har lyst på akkurat den dagen, og varme opp maten i stekeovn eller mikrobølgeovn når du selv har lyst. I og med at maten leveres fryst, så er det lang holdbarhet.

I kapittel 6.3 «Valgfrihet og variasjon» er Mathagen nevnt: «I den grad det er mulig, bør det gis rom for at flere leverandører kan komme med mattilbud til hjemmeboende eldre. Et variert mat- og måltidstilbud til eldre, gir rom for verdiskapning for ulike bedrifter. Eksempler på dette er blant annet Rørosbedriften Mathagen og Vital Ernæring.»

Mathagen holder til i Havsjøveien Næringspark på Røros, men leverer til store deler av landet. Pr i dag er det kun to heltidsansatte men målet er å bygge eget produksjonsanlegg i Havsjøveien og da er det behov for flere ansatte. Pr i dag er det norske råvarer som blir sent til Nederland der det er inngått samarbeid med en velrennomert bedrift som har lang erfaring med å lage ferskfrossen mat. De lager måltidene basert på oppskrifter som Mathagen har fått utviklet sammen med kjente norske kokker. Det er ingen andre i Norge som pr i dag tilbereder maten slik som Mathagen gjør. Ferskfrossen vil si at kokeprosessen blir stoppet i rett tid, og maten blir frosset kjapt ned. På den måten bevares vitaminer og mineraler bedre, og smak og konsistens er bedre enn må mange andre ferdigproduserte middager en får kjøpt i butikken.

Det er veldig mange gode tilbakemeldinger på maten vår, både på hvordan den ser ut når den er ferdig oppvarmet og på smak og konsistens.  En del har gått over til å bestille mat fra oss i stedet for å bestille fra den kommunen de bor i, pga smak og konsistens. Vi bruker mye urter og lite salt i maten, sier Veldhuis. Vi har en del kunder, men som min kollega sier så «har vi plass til flere, heter det i en pressemelding fra Mathagen.


Mathagen AS produserer og leverer skreddersydde måltidsløsninger til seniorer og andre som ikke er i stand til, eller ønsker, å lage sine egne måltider. Målgruppen er privatpersoner, sykehus, bofellesskap og institusjoner. For privatpersoner kan det gjøres enkeltbestillinger eller inngås fastleveringsavtaler. Hovedkontoret til Mathagen ligger på Røros, mens produksjonen av norsk mat foregår på lisens i Nederland. Det er planlagt bygging av et toppmoderne produksjonsanlegg- og utviklingskjøkken på Røros i løpet av de første årene.