Ung målbevisst trener

Anna Harborg er trener for de minste skiskytterne i Røros IL. Foto: Tove Østby

Anna Harborg (16) startet med skiskyting da hun var rundt 7 år gammel. Hun var med storebror Magne på trening og ble inspirert til å begynne med skiskyting selv også.

– Jeg synes det var veldig morsomt og ville fortsette med skiskyting selv, sier Anna Harborg. Hun legger til at det var mye lek i starten basert på å ha det artig.

Anna var med i konkurranser fra hun var 8 – 9 år gammel. Da var hun med på renn i lokalområdet. Hun synes sporten er spennende med skyting i tillegg til langrenn.

– Det kan fort bikke begge veier, man må ha ro på standplass og mestre skytinga, sier Anna.

Skiskyting er også sosialt, og Anna har mange venninner som holdt på med skiskyting.

– Det er godt miljø i skiskyttergruppa, sier Anna.

Anna ga seg som aktiv utøver før fjorårssesongen. Men hun er fortsatt med i skyskyttergruppa med nye oppgaver. En av hennes roller er å være trener for den yngste gruppa med skiskyttere i Røros IL. Det er skiskyttere som er 12 år eller yngre.

– Jeg ønsker at det er enda flere som vil komme å prøve skiskyting, vi skal ha nybegynner kvelder i høst, sier Anna.

Hun synes det er inspirerende å være trener, og det er en fin avkobling fra skolehverdagen. De minste skiskytterne trener en gang i uka. De starter utpå høsten etter fotballsesongen, og avslutter litt før påske avhengig av når det siste skirennet er.

Anna deltar også som støtteapparat i forbindelse med lokale renn. Hun har fått en nøkkelrolle i det faste teamet som har ansvaret for tidtaking og kontroll både i forbindelse med de store arrangementene og i forbindelse med kretsrenn.

– Jeg sjekker at skyteresultatene stemmer overrenns med antall strafferunder. Ble spurt om å være tidtaker før sommer NM i 2015. Jeg var også med på TOS Arena i vår, sier Anna.

På årets sesongavslutning ble Anna tildelt innsatspokalen.

– Det er veldig artig at de setterpris på jobben jeg gjør, at de legge merke til at jeg er så ung. Det er alltid artig å få oppmerksomhet for det man gjør. Jeg Visste ikke noe på forhånd, og ble veldig overrasket over å få pokalen, sier Anna.

Anna prøver å være seg selv, og hun føler seg ikke som et forbilde for de unge skiskytterne. Men hun ønsker å viser frem skiskytingen slik som hun har opplevd at den er, sosial og artig.

– I Nord Østerdal Skiskytterkrets er det veldig godt samhold, man blir kjent på tvers av klubbene. De to eldste gruppene i Røros IL trener sammen med Os, sier Anna.

Til daglig går Anna på Røros Videregående skole. Hun er ikke sikker på hva hun skal bli enda, men kanskje noe innen idrett. Hun kommer ikke til å starte opp igjen som aktiv utøver i skiskyting selv, men Anna trives godt med de rollene som hun har innen sporten i dag.