To UKM-veteraner

David Mølmann Riddervold og Sebastian Andersen. Foto: Tove Østby

Det var en gang noen UKM deltakere og deres navn var David Mølmann Riddervold og Sebastian Andersen. De likte å arrangere og stå på scene, så de bestemte seg for å ta i bruk sine interesser på årets UKM Røros. Her og nå får du et lite innblikk i hvordan de flotte ungdommene er med på å skape arrangementet til helga 9.-11. mars.

Både David Mølmann Riddervold og Sebastian Andersen har vært med på UKM de siste årene. David er med for 4. gang i år, og Sebastian har vært med minst 5 ganger.

I år er begge to med som arrangører av UKM Røros. Her forteller David og Sebastian om hvorfor de deltar på UKM år etter år.

Dette er første året David og Sebastian er med som arrangører på UKM.

– I år hadde jeg lyst til å få vite litt om hvordan det er å være arrangør. Jeg hadde ikke lyst til å gi slipp på UKM-gruppen, da det er bare et år til jeg er for gammel til å melde meg på igjen, det er en måte å holde seg inne i den sosiale kretsen, sier Sebastian Andersen.

– Jeg har alltid like å underholde, være på scenen og være med å arrangere, så jeg tenkte at det må være greit å være arrangør på UKM, sier David Mølmann Riddervold.

– Arrangørene er arbeidsfolka som sørger for at det blir UKM. Vi søker om midler fra hovedgruppen for UKM, planlegger hvordan vi vil ha vårt UKM, for det er forskjellig fra fylke til fylke. I år har vi valgt å gjøre det litt større, som en liten festival. De som er med som arrangør møtes på møter for å planlegge hvordan hvordan UKM skal gjøres. Vi har det selvfølgelig litt artig i tillegg, det skal vi, og det skal være sosialt. Det er ikke bare jobb. Så vi fikser slik at det blir UKM, sier Sebastian.

Hverken David eller Sebastian har vært med som arrangører før. Tidligere har Sebastian spilt gitar og deltatt på skuespill, David har vært konferansier og deltatt sammen med Røros Soulchildren.

– Nå får jeg en ny utfordring, som jeg egentlig ser ganske lyst på, sier David.

De som er med som arrangør jobber frem mot UKM-arrangementet. De har møter hvor de planlegger hvordan de skal ha UKM, både det som gjøres på forhånd i form av workshops og forskjellige sammenkomster, og hver enkelt dag under UKM-arrangementet.

– Første dag, fredag 9.mars skal vi ha litt tjo-hei i Ungdommens Hus Røros. Siden det er en stund til UKM enda så holder vi på å planlegge den første dagen for å få den i boks, sier Sebastian.

Arrangørgruppen har holdt på med planlegging av årets arrangement siden i fjor høst. I starten var det mest fokus på ideer om hva de skulle gjøre med UKM i år.

– Nå når det nærmer seg mars og selve arrangementet begynner vi å se litt mer spesifikk og detaljert på UKM-dagene, og hvordan det skal bli, ikke bare idemyldring, sier Sebastian. Han legger til at når man er med som arrangør på UKM får man erfaring i hvordan hvilket som helst type arrangement kan arrangeres. Både det å lære seg hvordan man bruker et budsjett, for vi har ikke akkurat et uendelig stort budsjett. Vi lærer også også hva publikum helst blir tiltrukket av, hvordan man reklamerer på internett, hva man bør gjøre, og hva man ikke bør gjøre, hvordan bør man reklamere for at flest mennesker skal bli interessert, og enten melde seg på eller komme og se på. I tillegg lærer man ganske mye om både markedsføring og arrangement, og det kan være veldig nyttig til senere dersom man skal holde på med slike ting, sier Sebastian.

David og Sebastian anbefaler ungdommer å melde seg på UKM.

– Det er virkelig en opplevelse. Du får scene, bra lyd- og lys teknikkere og publikum ikke minst, sier David. Han legger til at i år har UKM eventyrlig tema. Dersom man ikke vet hva man skal gjøre så kan man spinne litt rundt på det temaet, eventyr.

– Årets UKM er annerledes fra andre år med ei hel helg, som en mini-festival. Jeg vil si at man alltid skal melde seg på UKM dersom man dersom man har et talent, og er interessert i å utvikle talentet sitt, fremføre, bli bedre og vise andre hva man er flink til. Men i år er det  enda mer spesielt, når vi har utvidet med flere dager og gjort litt mer ut av det med eventyrtema, selv om man ikke trenger å forholde seg til det, det er mer som en rød trå, sier Sebastian.

Rollene til David og Sebastian under UKM-arrangementet er å holde styr på at alt av utstyr, alle folk og at alt de trenger er tilstede. De skal ordne med lys og lydteknikere. Se på budsjettet, slik at det er penger til alt; låne inn kostymer og kanskje en kameramann. De skal sørge for at alt er tilstede, som publikum ikke ser når de kommer på arrangementet.

Hva er UKM?

Ønsker du å skape noe, møte likesinnede og utvikle talentet ditt? UKM er en møteplass for ungdom og kultur, der vi skaper noe sammen. Her kan du vise frem det du brenner for, eller hjelpe andre å bli sett. I UKM er alle kulturelle uttrykk velkomne, enten det er sang, fotokunst, cosplay eller moderne dans.

Hva skjer på årets UKM?

I 2018 foregår UKM Røros på to steder – fordelt på tre dager. Helgen starter på Ungdommens hus den 9. mars, og forsetter på Storstuggu den 10. og 11. mars. Arrangøren ønsker at UKM skal være mer sosialt, avslappa og moro enn før!