Stiller med tre oster i oste-VM

Ingulf Galåen. Foto: Tove Østby

Førstkommende fredag arrangeres oste-VM, World Cheese Awards, i London. Galåvolden Gård stiller med tre oster i årets oste-VM. Osteprodusenten gleder seg til å vise fram sine lokale produkter fra Røros til hele verden, skriver HANEN i en pressemelding.

– Vi fikk jo faktisk to medaljer i fjor, så vi håper det kan bli en medalje i år også. Noen dager i London er et fint avbrekk fra hverdagen, og det blir inspirerende og flott å få møte andre osteprodusenter fra hele verden. Det er alltid ting å lære når man møter kollegaer. Og så er det masse inspirasjon og hente gjennom å få se tusenvis av ulike oster fra hele verden, sier Ingulf Galaaen som tar med seg Røros ost Nøkkelost, Røros ost med krydder og Røros ost Kvitost til VM.

Rekordstor deltakelse

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap holdes i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I fjor ble den norske osten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Gardsmat-organisasjonen HANEN gleder seg over rekordstor norsk deltakelse i år.

– Det er utrolig morsomt å se at norske produsenter ser verdien av å konkurrere. All oppmerksomheten Kraftkar fikk etter seieren i fjor har inspirert mange til å tenke nytt om markedsføring. Og jeg er helt sikker på at flere norske oster vil hevde seg i årets konkurranse, for kvaliteten på norsk ost er fantastisk, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

– Viktig for norsk landbruk

Totalt deltar 17 norske osteprodusenter med tilsammen 40 oster i VM. De siste årene har antall gårdsysterier økt voldsomt i Norge.

– Seieren i fjor var et internasjonalt gjennombrudd for norsk lokalmat. Det var selvfølgelig en viktig seier for Tingvollost, men også en seier for den høye kvaliteten på norsk landbruk og stoltheten bøndene har til produktene sine, sier Bucher-Johannessen.

Norsk ost setter matnasjonen Norge på kartet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er imponert over den store deltakelsen fra norske ysterier.

– At Norge i år stiller med rekordmange osteprodusenter i årets VM viser at Norge har blitt en ostenasjon som kan hevde seg helt i verdenstoppen. Dette har skjedd bare i løpet av få år, og henger sammen med dyktige produsenter og høy kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den videre utvikling av norsk landbruk. Tingvollost viste i fjor at det er mulig å bli verdensmester, og vi krysser fingre for at noen gjentar suksessen i år, sier statsråd Dale.