Starter som butikksjef på Svalbard

Birgitte Helen Følstad. Foto: Trine L. Hagan

Birgitte Helen Følstad landet i dag på Svaldbard til sol og nydelig vær. I morgen tiltrer hun i stillingen som buttikksjef ved Nordpolet as.

Følstad har fått 2 års permisjon fra jobben som buttikksjef ved Vinmonopolet på Røros for å reise til Svalbard for å jobbe. Hun har jobbet ved Vinmonopolet i 15 år og ser nå frem til å skulle prøve noe nytt.

– Det jeg kanskje ser mest frem til er å gjøre noe nytt. Komme til et nytt samfunn med nye ideer og impulser.

– Selv om faget blir det samme blir det en helt annen måte å drive butikk på. På Røros er vi vant til å få varene fraktet med buss hver uke, men på Svalbard kommer de med båt omtrent annenhver måned. I tillegg må man planlegge i forhold til om fjorden blir fryst, forteller Følstad.

Nordpolet er et heleid datterselskap av Vinmonopolet. Det er mindre enn Vinmonopolet på Røros, men selger til gjengjeld dobbelt så mye.

– Alt ølet som selges på Svalbard selges på Nordpolet, ikke på Coopen som vi er vant til. Her bruker de også kvotekort slik at de kun kan kjøpe en begrenset mengde øl og brennevin. Vin er det ingen begrensninger på, opplyser Følstad.

Hun har vært på Svalbard 2 ganger tidligere. Første gang var i 1996, og andre gang var i forbindelse med andregangsintervjuet. Nå er hun glad for å være tilbake og ser hun frem til å komme i gang med arbeidet og bli bedre kjent med lokalsamfunnet på Svalbard.

Til å ta over for Følstad har Vinmonopolet på Røros ansatt Stefan Nilsson Kåpvik til en 2-årig stilling som butikksjef. Kåpvik er utdannet kokk og vinkelner og har mye kunnskap om vin og mat. Han har tidligere jobbet ved Vinmonopolet Øyer i Oppland og vært restaurantsjef i Pascal.