Starter reisen fra Kristiansten Festning

Lørdag 10. februar starter Trøndelag Kjørelag reisen til Røros. Foto: Trøndelag Kjørelag.

For første gang i historien starter lasskjørerne fra Trøndelag Kjørelag fra Trondheim sentrum. Lørdag 10/2 starter de fra Kristiansten Festning og de skal prøve så langt det er mulig å kjøre den gamle ferdselsleia mellom Trondheim og Røros. De 15 ekvipasjene regner med å bruke 10 dager på turen, skriver Trøndelag Kjørelag i en pressemelding.

Historisk tur

Trøndelag Kjørelag har kjørt til Rørosmartnan i flere år, men det er første gang at lasskjørerne starter fra Trondheim. Lørdag 10/2 samles de på Kristiansten Festning på formiddagen, de kjører så videre ned til Nidarosdomen der de blir stående en times tid før ferden går sørover. Kjørelaget skal følge den gamle ferdselsveien så langt det lar seg gjøre, og første del går til Sverresborg og videre til Skjetlein. Fra Singsås og sørover til Røros går deler av turen langs elveisen.

Varer for salg

Lasskjørerne var viktige i et veiløst samfunn som hadde behov for tilførsel av varer. De fraktet høy og havre til buskap, salt, mel, tørrfisk og sild i tillegg til bestilte varer fra Røros. Trøndelag Kjørelag vil også i år ha med seg tønner med sild, og i Skjerdingstad-gården i Kjerkgata vil det bli både smaksprøver og sildeauksjon under martnan.