Snegleegg på menyen

Harry Potter-stemning i Menighetshuset. Foto: Tove Østby

Røros Soul Children med venner har i kveld en lukket Harry Potter-fest i Menighetshuset. Huset er pyntet med bl.a. spindelvev, lykter og edderkopper.  Festdeltakerne gikk på rød løper inn i Menighetshuset der de fikk servert Rørosversjonen av Smørterøl som velkomstdrikke. 40 hekser og trollmenn deltar på festen som varer helt til i morgen. Det er første gang Røros Soul Children arrangerer Harry Potter-fest.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

På festen ble det servert en spennende Harry Potter-meny med forrett, hovedrett og dessert. Forrett: Fineste utvalg ferske og nyklekte slubbermakk, dampet og smaksatt med Professor Stiklings utvalgte krydderblanding. Noldus hjemmebakte brød som det kunne være litt mugg på. Hovedrett: Kvernet kjøtt av Norsk Kamrygg, krydret med et utvalg av Professor Stiklings fineste urter. Tilbehør til hovedretten var froskeegg, paprika og agurk fra Gygrids hage som dessverre var infisert med sneglegg og slubbermakk-yngel, salatblader av frisk Djevelsnare, ost fra Galtvorts eget ysteri, laget på dystralmelk, og skinn fra døde alruner, naturell eller frityrstekt. Sausene var drageblod og trollsnørr. Til dessert ble det servert husspøkelse med en kule is som det kunne ha kommet littegrann blod på. Drikke til maten var Professor Slurs kjellerkokte saft-eliksir.

I løpet av kvelden var det ildprøver ute i Den forbudte skogen. Mindre grupper utkledd som hekser og trollmenn beveget seg rundt kirka og kirkegården, og var det satt opp oppgaver og gåter som deltakerne skulle løse. Så langt det var mulig forsøkte vandringen å unngå å være til sjenanse for andre som besøke kirkegården, og ingen av oppgavene eller aktivitetene foregikk på selve gravfeltene.

Da festdeltakerne kom tilbake til Menighetshuset var det lek, deretter fikk de servert kake, snacks og snop. Kvelden avsluttes med filmen «Harry Potter og de vises sten». Mange av deltakerne skal overnatte i Menighetshuset i  natt, og få servert frokost i morgen før de skal delta på en spennende og annerledes gudstjeneste i Røros kirke. Gudstjenesten feires som Soul Church, Ung Messe, og legges i tillegg opp som temagudstjeneste med utgangspunkt i Harry Potter-universet.

Det finnes en mengde ulike tradisjoner knyttet til Allehelgensdøgnet. Allehelgensaften (eller Halloween, som nå markeres fast 31. oktober) vandrer spøkelser og hekser rundt i gatene, mens selve Allehelgensdagen (som tradisjonelt lå på 1. november) er dagen for å feire alle de av våre kjære og alle våre mentorer og forbilder som har gått foran oss og inn i Guds evighet.

– Gudstjenesten i Røros kirke Allehelgenssøndag 2016 befinner seg et sted i dette spenningsfeltet. Vi trekker veksler på et litterært univers hvor det finnes både hekser og trollmenn og magiske vesener. Samtidig utgjør fortellingen om Harry Potter en form for moderne forbilde-fortelling. Han er kanskje ingen helgen i tradisjonell forstand, men jammen har vi mye å lære av ham likevel, sier sokneprest Harald Hauge.

Under gudstjenesten blir det bønnevandring i Harry Potters verden. Prekenen vil hente opp elementer fra den første boka i J.K. Rowlings bokserie (Harry Potter og De vises stein). Deler av musikken i gudstjenesten får også et Pottersk preg. For øvrig er Røros Soul Children forsangerkor, og de bidrar også med soloinnslag under messen.  Denne gudstjenesten passer for alle, fra 0 til 100 år.