Samisk filmdag på Røros Kino

Lørdag 11. november er det dags for historiens første samiske filmdag på Røros kino. Dagen kommer til å være proppfull av samisk film med høy kvalitet, med et særlig fokus på sørsamiske dokumentarfilmer og spillefilmer. Samisk filmdag kan by på et omfattende barneprogram, spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Det blir i tillegg samtaler og innledninger av filmene med både regissører og skuespillere. Det vises filmer hele dagen på tre ulike kinolerreter; i kinosalen, i Gropa og i peisestua. I tillegg vil Rørossamisk foreldrenettverk stå for servering av samisk mat, med Hilde G. Danielsen som chef, står det i en pressemelding fra Raasten rastah, Aajege og Røros Kino.

Langfilmprogrammet kan blant annet friste med den sørsamiske dokumentarfilmen The Whisperers av David Kinsella, som har fulgt reindriftsjenta Ellen Sara Sparrok Larsen fra 2011 – 2017. Filmens hovedperson, Ellen Sara Sparrok og regissør Kinsell kommer til Røros i forbindelse med den første visningen av filmen i hele Sápmi.

Veiviseren – Ofelaš, av Nils Gaup, har i år 30 årsjubileum. I den forbindelse er filmen restaurert med bedre bilde og lyd og vises igjen på stort lerret nå på Samisk filmdag.

Spillefilmen Sameblod har høstet gode kritikker og priser verden og er en av favorittene til å vinne årets Nordisk råds filmpris. Har man ikke fått med seg filmen, eller ønsker et gjensyn, får man nå muligheten i Storstuggu. Arrangørene av filmdagen kan med stor glede meddele at den kritikerroste hovedrolleinnehaveren, Lene Cecilia Sparrok, vil være tilstede under hele under hele filmdagen og kommer til å holde ei innledning i forkant av filmen.

På kortfilmprogrammet står blant annet “7 sámi stories”, som tar deg på en reise inn i hjertet av Sápmi. I tillegg til andre godbiter.

Samisk filmdag starter med gratis frokost mellom kl. 9.00 og 10. 00 i forkant av barneprogrammet. Samiske barnefilmer blir vist på stort lerret. Vi hiver ut stoler og bord, slik at barna kan se film på madrasser og store puter. Dette blir stas, står det i pressemeldingen.

Raasten rastah, Aajege og Røros Kino er arrangører. Arrangementet er en del av jubileumsåret Tråante 2017. De ønsker alle hjertelig velkommen.