Samarbeider med bestefar

Ung hundekjører, Erik Lien. Foto: Tove Østby

Erik Lien (16) har holdt på med hundekjøring siden han var bitte liten, og var med bestefar, Magne Lien, på turer i marka. I år kjørte Erik Femundløpet Junior og kom på 9. plass. Han kjørte også junior i fjor, og hadde med litt mer erfaring til årets løp.

– De siste 3-4 årene er det blitt litt mer seriøse løp. Bestefar har vært hundekjører, og han er en kjekk mentor, mye tips å hente fra han, sier Erik Lien til Rørosnytt.

Erik fikk interessen for hundekjøring fra bestefaren og valpene hans.

– Bestefar hadde valper, jeg ble fascinert av dem. Jeg var med på turer og fikk mye erfaring, det lå det mye glede i, sier Erik. Han setter pris på samspillet med hundene, og det gode hundesportmiljøet som er på Røros, bl.a. med alle juniorene og den gode rekruteringen.

– På Røros er det gode treningsmuligheter for hund, fine fjell og fin natur, sier han.

Erik og bestefar samarbeider om kennelen som ligger på Høsbakken, fra der er det bare 2-3 km rett opp på fjellet. Erik har tre hunder som han har i kennelen sammen med bestefar sine hunder. Erik sine hunder heter Ayla, Tip og Grå. Det er hunder fra Niklas Rogne.

– Det ventes valper i mars, da blir det enda mer satsing. Vi skal satse mer på løpskjøring, sier Erik.

Erik og bestefar Magne har lagt fremtidsplaner, og planen for neste år er at bestefar skal kjøre F400 i Femundløpet, og Erik skal kjøre noen løp i sør bl.a. Gausdal Maraton. Kanskje de skal kjøre Finnmarksløpet, men for å få til det må de ha sponsorer.

– Dette er mitt og bestefar sitt prosjekt, sier Erik som synes det var fint å kjøre Femundløpet i år.

– Det var fint, vi hadde været med oss og bikkjen gikk fint. Jeg hadde litt smårusk i starten, men ga medisin på Tufsingdalen. Man må kjøre på bikkjenes premisser hele tiden, sier Erik. Han legger til at så mye man trener får man igjen på løp.

Den unge hundekjøreren går i år 1. året på Studiespesialiserende på Røros Videregående skole ,og har brukt en del tid på studier i høst og vinter. Men han har planlagt å satse hardere på neste sesong. Erik skal ikke delta i flere løp denne sesongen, nå blir det turer utover i marka sammen med hundene.

Erik har som mål å få unna noen småløp mens han er under 18 år, og større løp etter hvert, planen er å kjøre F400 i Femundløpet i 2019.

– Man må gjøre det bra og se hvor langt man kan komme, sier Erik. Han legger til at hundesporten er noe man må legge ned nesten alt av fritid på.

Bestefar steller hundene om morgenen, men om ettermiddagen er Erik utover til kennelen. Erik trives godt med hundekjøring fordi hundene gir han så mye tilbake.

– Alle logrer med halen, lyst på mat og kos. Først kommer skolearbeidet og så kommer hundekjøringen, sier Erik. Hans forbilder er de store guttene som kjører Femundløpet, Finnmarksløpet og Iditarod, bl.a. Ralph Johannesen, Robert Sørlie og Thomas Wærner.

– Jeg snakker med dem og har en fin tone med dem, avslutter Erik.