PoesiSLAM på biblioteket

Biblioteksjef ved Røros folkebibliotek Ellen Vibeke Solli Nygjelten. Foto: Tore Østby

Torsdag 30. november kommer slampoeten Martine Næss Johansen til Røros for å lære ungdom om SLAM. Dette skjer i et totimers kurs på Røros folkebibliotek. Kurset er gratis, og ingen forkunnskaper er nødvendig. På kurskvelden tar ungdommene med blyant og skriveblokk. Målgruppen for kurset er ungdom 13 – 19 år.

Kurset

Gjennom kurset får deltakerne redskaper til å skape sine egne stilarter og inspirasjon til å skrive. Kurset er en blanding av rap, stand-up, rytmikk, teater og poesi. På workshopen lærer man hvordan man kan skrive og fremføre egne dikt. Deltagere kan gjerne ta med eget tekstmateriale, men dette er ikke nødvendig. Det skal jobbes med ulike metoder for hvordan man kan gjøre poesi levende på en scene, hvordan skrive tekster som engasjerer og hvordan bruke rytme og rim. Det finnes ingen regler for slam.

Martine Næss Johansen

Martine Næss Johansen (f.1990) er styremedlem i SLAM!kollektivet i Oslo og en aktiv slampoet. Hun leder SLAM! – og skrivekurs for barn, ungdom og voksne i Oslo og på landsbasis – inkludert «Mini-Rim-RytmeMaskin» som er en slampoesi-workshop for de minste (4-8 år) og SLAM!ung som er en workshop for ungdomsskole og VGS++. Hun har fremført og avholdt kurs i regi av bl.a. Sommerskolen, UKM, Litteraturfestivalen i Akershus, Mental Helse Ungdom, Oslo Pride, Skeive Kunstnere, Lørenskog Kommune, Oslo Kommune, Feministisk forum, Ekeberg Skulpturpark og en rekke andre kulturarrangementer – som
slippfester, konserter, festivaler, debatter og vernissager.

Martine debuterte i 2015 med «Hvite jenter kan ikke synge blues» (VB), en 12-takters beatroman satt til flere storbyer i Europa. Hun er også redaktør for det skeive kultur-tidsskriftet MELK som retter fokus mot minoriteter innen LHBTIQ.

Workshopen består av 2 deler:

Del 1: Fra ide´til papiret:

• Hva er SLAM? (Før & nå)
• Hva kan gjøres innenfor sjangeren?
• Hvor kan man hente inspirasjon? Denne delen vektlegger særlig beatpoesi & rap.
• Oppbygning av tekst.
• Teknikker for å skape tekst som er egnet for fremførelse.
• Vi arbeider praktisk med å formulere ideer og skisserer formen til et dikt

Del 2: Fra papiret til scenen

• Skriving & redigering av tekst
• Teknikker for hvordan å fremføre, bruke kropp, stemme, mimikk og rytme til å formidle teksten

Man melder seg på kurset til UKM-kontakt Ane Linn Haagaas eller biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten. Påmeldingsfristen er 28. november. Praktisk arrangør er UKM Røros Kommune og Røros folkebibliotek. Turneen er finansiert av Sør-Trøndelag fylkeskommune.