På utveksling i Australia

Margrete Sæter. Foto: Trine L. Hagan

Margrete Sæter reiste 20. juli til Australia for å ta et utvekslingsår gjennom den frivillige organisasjonen Rotary. Her skal hun bo i ett år, hos 4 ulike vertsfamilier og studere ved Geraldton Grammar School.

– Jeg hadde lyst til å dra til et engelsk-talende land og andet til slutt på Australia siden jeg har vært her to anger tidligere og derfor visste litt hva jeg kunne forvente, forteller Sæter og sier de første dagene har vært spennende.

– Jeg ble møtt med åpne armer på flyplassen av den første vertsfamilien og lederen av utvekslingsstudentene i distriktet mitt, og så kjørt til byen hvor jeg skal bo resten av året. Alt var veldig nytt i starten og fikk litt hjemlengsel, men det gikk fort over når jeg startet på skolen og ble kjent med noen av de andre elevene. På fredag reiste jeg til byen Perth for å delta på en camp for alle inbounds/outbounds i distriktet mitt. Plutselig fikk jeg venner fra hele verden, og jeg gleder meg til å tilbringe enda mer tid med de på ulike turer vi skal på sammen. På søndag ble jeg hentet av vertsfamilien min, og vi dro rett på en stor australsk fotballkamp, noe som var veldig koselig. Den første uka har vært veldig spennende og morsom!

Rotary er en stor internasjonal organisasjon og arrangerer flere forskjellige turer og utflukter i løpet av året for Rotary-elevene som er i samme distrikt. Dette er for at de skal kunne oppleve flere sider av det landet de er i, samt å få mulighet til å bli bedre kjent med de andre elevene. Organisasjon baserer seg på frivillighet og har klubber fordelt over hele verden.

– For å kunne dra på Rotary-utveksling må man være medlem i en klubb som har sagt seg villig til å sende ut noen. Å sende ut et medlem betyr at Rotary-klubben vil ta inn en utvekslingselev fra et annet land, noe som gjerne koster litt penger siden klubben må dekke utgifter til utflukter, samt noe lommepenger til utvekslingsstudenten. Det er derfor ikke alle klubbene som velger å sende ut noen, opplyser Sæter.

Det er Rotaryklubben i byen der utvekslingseleven havner som bestemmer hvilken skole vedkommende skal gå på og hvilke vertsfamilier den skal bo hos. Utvekslingseleven som kommer til Rotary-klubben på Røros vil komme i løpet av januar siden vedkommende følger et annet skoleløp enn det vi gjør i Norge. Nøyaktig hvem denne eleven er vet man ikke enda.