NM-vinner og meieriarbeider

NM-vinner Elise Mælen. Foto: Privat

Forrige helg tok Elise Mælen fra Røros Styrkeløftklubb NM-gull i utstyrsfritt NM i styrkeløft, i Sande. Hun ble norgesmester i klassen +84. Elise har holdt på med styrkeløft i to år, og har allerede to NM-gull. Men hun har slitt en del med skader.

NM-gull er stort, i hvertfall når det har vært så trøblet, sier Elise Mælen.

Hun synes det er artig og interessant å delta i NM. Det er artig å se hvor mange som er med og løfter, og veldig mange er damer.

– I styrkeløft er det ikke fokus på kroppspress og hvordan man ser ut, det er betryggende. Styrkeløft er en veldig fin idrett som inkluderer og det spiller ingen rolle hvilket nivå du er på. Når man trener pirker man på hverandre så det skal bli så bra som mulig. Og når vi drar på mesterskap, drar vi sammen, sier Elise.

Etter at Elise endret livsstil har hun vært glad i å trene, og hun har bla. trent håndball, fotball og volleyball. Interessen for styrkeløft kom da hun meldte seg på løfteskole hos Røros Styrkeløftklubb.

– Jeg har vært over gjennomsnittet sterk hele livet, og styrkeløft var en idrett som jeg fort skjønte passet for meg, sier Elise. Hun legger til at medlemmene i Røros Styrkeløftklubb er heldige som kan trene på Verket Røros på kveld og helg. Nils Henning Øglænd på Aktiviteten Treningssenter har lagt til rette for at de skal bli så gode som mulig.

NM-vinneren tenker styrkeløft hele døgnet både når det gjelder mat, trening, jobb og søvn. Hun prøver å leve som en 24-timers utøver.

– Det hender jeg må prioritere venner og familie, sier hun.

Elise trener fra 3 – 6 ganger i uka. Hun har vært mye skadet, så hun har vært en del rolig. I fjor fikk hun ikke trent ukene før NM på grunn av skade, men Elise tok likevel sitt første NM-gull. Hun har slitt med betennelse i knær og prolaps i ryggen.

– Man er aldri fri for skade. Jeg er heldig og har verdens beste trener, Geir Bedin. Han har veldig mye kunnskap og han ser deg, sier Elise.

I årets NM løftet Elise i klassen 84+. Hun spiste seg opp før NM slik at det skulle bli skikkelig trøkk. Hun hadde 6 uker med oppkjøring til dette NM.

Fremover håper Elise at hun skal trene og holde seg skadefri. Og til neste års NM utstyrsfritt satser hun på at alle vondter er i sjakk.

Styrkeløft er en idrett som koster en del.

– Medlemmene i Røros Styrkeløftklubb er heldige, vi betaler bare egenandel. Og nå har vi også fått RørosBanken med på laget, det betyr alt når vi er så små, det blir lettere å reise og være med på ting. Men det koster alltid når vi drar ut på noe, sier Elise.

Trenerutdannelse

Elise har veldig lyst til å starte med trenerutdanning i styrkeløft. Det er en utdannelse som kan tas ved siden av jobb. Trenerkurset er 3-delt med nett, oppgaver og samlinger. I år studerer hun grunnleggende ernæring, det tar hun som nettstudier.

I tillegg til de to gullmedaljene har Elise en NM-bronse i benkpress med utstyr, og hun vant regionmeterskapet i fjor.

Løfteskole

Det var deltakelse på løfteskole som gjorde at Elise startet med styrkeløft. 11.november arrangerer Røros Styrkeløftklubb ny løfteskole i Verket Røros.

– Løfteskolen er for alle fra 15 – 99 år, og det er ikke så skummelt som noen kanskje vil ha det til. Det er ingen plikt, man kan komme og se hva vi driver med. Det blir også servert lunsj, og det blir hyggelig samvær. Dette er en dag man kan bli kjent med sporten, sier Elise.

Det er også mange hobbymosjonister som trener med styrkeløfterne, og i følge Elise er det godt treningsmiljø.

Meieriarbeider

Til daglig jobber Elise som meieriarbeider på Rørosmeieriet sitt anlegg på Tolga. Der har hun vært med fra starten for to år siden, og hun blir med til Røros i 2019 når avdelingen flyttes hit. Rørosmeieriet har 6 personer som jobber på Tolga, der all søtmelka blir tappet. Elise skummer og tapper melk.

– Jeg har vært med å bygge opp på Tolga, det er artig, sier hun.

Elise kommer opprinnelig fra Alvdal, hun flyttet til Røros for 6 år siden da hun fikk lærlingplass på LHL Klinikkene Røros. Hun var institusjonskokk hos LHL Klinikkene Røros i litt over 2 år. Elise gikk kokk og servitør på Nord-Østerdal Videregående skole på Tynset. . Hun har også gått et år på Karmøy Folkehøgskole på vokal og baking.

– Det får Arnt Langen svi for nå, når jeg synger på jobb. Lyden bærer godt på meieriet, sier Elise. Hun legger til at hun er god på dusjsynging. Og hun var med å laget CD innen pop-genren da hun gikk på folkehøgskolen.

Da hun var ferdig med lærlingtiden startet Elise på Rørosmeieriet som skummer. Men kjærligheten førte henne en rask tur på Fosen.

– Heldigvis har jeg verdens beste sjef. Jeg leverte oppsigelse da jeg dro til Fosen. Da oppsigelsen ble levert sa sjefen at hun skulle få permisjon i 1 år. Da jeg kom tilbake fikk jeg begynne å jobbe på Tolga, sier Elise.