Mobilisering for bjørkesaft

Ei god melkebjørk kan gi penger i kassen. Foto: Tore Østby

Røros Food&Beverage Group ber bjørke-eiere om hjelp til å skaffe 100 liter bjørkesaft, eller sevje. Safta skal brukes i et forskningsprosjekt for å finne ut hva bjørkesaft kan passe sammen med.

– Vi vil kombinere bjørkesaft med en rekke andre smaker, for å se om vi kan utvikle nye produkter innen drikke. I dette prosjektet tenker vi mest drikke uten alkohol. For å få gjort en fullskala utprøving trenger vi 100 liter bjørkesaft, sier daglig leder i Røros Food&Beverage Group Frank Norvik til Rørosnytt.

Den brå våren har gjort at produksjonen av bjørkesaft nå plutselig haster veldig. Sevje eller bjørkesaft produseres i overskudd bjørka frem til den blomstrer. Ved å borre et tynt hull inn til kjernen, renner bjørkesafta gjennom en slange og ned i ei kanne. Metoden er prøvd ut av Ole Jørgen Kjellmark, om resultatet er et helt rent og klart produkt.

Bjørkesafta har begrenset holdbarhet, og må leveres til Food&Beverage Group etter ett døgns tapping. Ei bjørk kan tappes for ca 1,5 liter i døgnet. Store og små bjørker gir omtrent samme mengde.

– De som har bjørk og bil hjelpe oss med dette prosjektet kan ringe meg på telefon 930 99 076, så vil de få prisen vi betaler for bjørkesafta og andre praktiske opplysninger. Bjørka har allerede kommet langt mange steder, og Tamneset, Hitterdalen og Rugldalen, og andre områder som ligger litt høyere i terrenget er av spesiell interesse, sier Frank Norvik.

Røros Food&Beverage Group produserer varer under merkenavnene Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Smaken av Røros og Terroir Røros.