Måtte vente en time på ambulanse

Den 16 år gamle jenta måtte vente en time på ambulansen. Foto: Tore Østby

I helga ble ei 16 år gammel jente med hodeskade liggende en time å vente på ambulanse i Verket, fordi den eneste ambulansen i Røros var ute på oppdrag da jenta ble skadet. Røde kors var til stede i Verket, og kom i arbeid med en gang. Etter kort tid kom akuttbilen til Verket også, så jenta fikk god behandling på stedet. På tribunene var det mange som reagerte på at jenta ble liggende i hallen med store smerter så lenge som hun ble. Jenta ble kjørt til Tynset sykehus med ambulanse etter en times venting.

Hver gang ambulansen er ute på et oppdrag, finnes det ingen ambulanse på Røros. Tidligere var to ambulanser stasjonert på Røros, men den ene ble byttet ut med en akuttbil 2. september.  Før nyordningan var det også bare en ambulanse i berdeskap i helgene.

Etableringa av akuttbilen er del av et samarbeidsprosjekt mellom Helsedirektoratet, St. Olavs Hospital og Røros kommune, som kalles Rørosprosjektet.

Kommuneoverlege for Røros Os og Holtålen, Helge Lund, sier at i helsevesenet er det tilnærmet umulig å gardere seg mot samtidskonflikter.

Jeg kjenner ikke aktuelle episode så detaljene kan jeg ikke uttale meg om. Akuttbilen kom rask til den skadede, som ble overvåket der. Dersom det hadde vært behov for raskere intervenering ville helsepersonalet på akuttbilen og legevakt rekvirert luftambulanse, sier Helge Lund til Rørosnytt.
Kommuneoverlegen har lenge bedt om styrket beredskap i forbindelse med høysesong for turister og store arrangementer på Røros.
Vi har hatt dialog med ambulansetjenesten om dette i flere år i forbindelse med påske, martnan etc. Ikke alltid vi har fått gehør for det, sier Helge Lund.
Rørosnytt har også sendt spørsmål til ledelsen ved Klinikk for akutt- og mottaksmedisin ved St. Olavs Hospital, men ikke fått svar på henvendelsen derfra enda.