Kursholder på matfestivalen

Driver av Rørosrein, Eva Nordfjell. Foto: Tove Østby

I år har Trøndersk Matfestival ekstra fokus på samisk mat. Det er 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet, som fant sted i Trondheim, Tråante, i 1917.

I dag skal driver av Rørosrein, Eva Nordfjell ha kurs i “Urter, planter og samiske mattradisjoner”.  Rein har alltid stått sentralt innen det samiske kjøkken, og er i hovedfokus. Eva har kunnskap om å utnytte hele dyret, der blod og innmat har vært viktig. Hun vil også snakke om de ulike årstidene og hva som sankes i naturen under de ulike tidene på året. På kurset læres også hvordan man har brukt urter som smakstilsetning, vitamintilskudd og konservering. Det blir gode smaksprøver underveis.

Under festivalen har det bl.a. vært mulighet til å oppleve:

Hilsen fra Ellinor Marita Jåma, leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund under åpningen. Kokkelering med reinkjøtt ved Mikael Forselius på scenen. Og en egen lavvo der barna kan bli kjent med sørsamisk matkultur. Fjellvilt har et eget telt utenfor lavvoen, der de formidler om samisk matkultur.