Konge og statsminister på Eldentribunen

Eldentribunen er oppmontert og klar på Ørlandet.

Det har vært stor militær aktivitet rundt disse tribunene mange ganger. I dag er musketter og kanoner skiftet ut med det mest moderne innslaget i det norske forsvaret. Når Norges nye jagerfly, F-35 overleveres til det norske forsvaret på Ørlandet i dag, sitter blant andre NATO-sjef Jens Stoltenberg, kong Harald og statsminister Erna Solberg på Eldentribunen under showet inne i den store hangaren etterpå.

F35 i Arizona. Foto: Ole Jørgen Kjellmark.

Det avanserte kampflyet er på en måte krigsflyversjonen av keiserens nye klær. F-35 kommer fullt av moderne teknologi. Blant annet kan flygeren se tvers igjennom sitt eget fly. Kameraer plassert rundt på flykroppen (Distributed Aperture System), gjør at flygeren kan få et 360-graders bilde av hva som foregår rundt flyet. Kameraene og den avanserte hjelmen gjør at cockpit faktisk forsvinner, og flygeren «sitter i løse lufta».

Etter det Rørosnytt kjenner til, blir det nye kampflyet også å se på Røros om ikke alt for lenge.

Tribunen eies av stiftelsen Elden-Røros, og er satt opp av Ole Jørgen Kjellmark med hjelp av 40 soldater. Tribunen har også stått på Ørlandet tre ganger tidligere, da under TV-innspilling for Melodi grand prix. Utleie til Ørlandet gir Elden gode ekstrainntekter.

Det er 600 inviterte tilskuere, og de kommer fra USA, NATO samt politisk og militær ledelse i Norge. Showet fra Ørlandet sendes på NRK nett-TV, og det blir nok også vist innslag derfra i de riksdekkende nyhetssendingene i dag.

Martin Teslie viste fram det nye flyet til Ole Jørge Kjellmark på Luke airforce base i Arizona, i januar Flyet i bakgrunnen har Oberstløytenant Martin Teslie skrevet på siden. Teslie er sjef for opplæringsprogrammet på det nye flyet. Foto: privat