Kjører Femundløpet for første gang

Marie Hollum Skogås. Foto: Tove Østby

Marie Hollum Skogås (17) kjører Femundløpet for første gang i år. Hun startet med hundekjøring for ett år siden. I årets Femundløp kjører hun for Dølanvollen med Arne Rosvold og Eli Roll sine hunder. Marie skal kjøre Femundløpet Junior.

– Jeg har alltid vært veldig glad i hunder og ut på tur. Har vært interessert i hundekjøring og fulgte ekstra med på Femundløpet da jeg var liten, sier Marie Hollum Skogås. Hun legger til at det blir veldig spennende å kjøre Femundløpet og at hun gleder seg.

Marie har trent til Femundløpet siden slutten av august. Hun og hundene trener fire ganger i uken. Marie har kjørt to løp tidligere i vinter, Gausdal Maraton og Gruveløpet. Gausdal Maraton var det aller første hundeløpet hun deltok i.

– Det har vært spennende og lærerikt. Jeg har vært borti mye bare på det året jeg har holdt på med hundekjøring, som tisper med løpetid og dårlig vær, sier Marie.

De siste dagene før Femundløpet har hun og hundene trent som vanlig. Marie sitt mål i årets Femundløp er å gjennomføre. I morgen kl. 11 står hun på startstreken med 6 hunder. Det er Lindex, Nilly, Olga, Pippi, Kaja og Bogga.

– Alle er tisper som er fire år gamle, og er i sin beste alder. Man må ha godt samhold med hundene. Jeg har hatt 8 hunder å velge mellom. Den siste ble valgt ut på mandag, sier Marie.

Pols

Marie er også en ivrig polsdanser i Røros folkedanslag. Hun har bla. flere ganger deltatt og vunnet VM i Rørospols på Vauldalen. Marie danser sammen med Iver Kolstad som også er hundekjører. Selv om hundekjøring tar en del tid har Marie ikke lagt polsen på hylla.

– Jeg danser når jeg har tid, og skal delta på Landskappleiken i Trysil i sommer, sier den unge polsdanseren og hundekjøreren.

Marie har også mye kontakt med andre hundekjører på Røros. Bla. Mari Sethne Elgaaen og Iver Kolstad.

– Vi kjører turer sammen, sier hun. Marie legger til at etter Femundløpet blir det bare turkjøring, da er løpssesongen over. Men hun kommer til å satse på hundekjøring fremover.

Til daglig går Marie 1. året på Studiespesialisering ved Røros Videregående skole.