Har blomstret i over 40 år

Fargerikt og flott blomsterbed utenfor Røros Apartments. Foto: Tove Østby

Rundt Røros Apartments er det pyntet med blomster både ved veggene og i blomsterkasser. Olaug Grådal er driver av Røros Apartments, og kjemperiddersporene som står ved veggen sådde hun på 1970-tallet. Blomstene ble sådd hjemme i Hådalen der de vokste og trivdes. På 1990-tallet flyttet Olaug blomstene til Autotomta der de står i dag. Til blomstene bruker hun mye hestegjødsel.

– Det er over 40 år siden blomstene ble sådd, de vokser og trives fortsatt, sier Olaug Grådal.

I blomsterbedet ved veggen har Olaug også Hollandsk lilje. Liljen ble funnet ved en tilfeldighet for mange år siden. Hun skulle hente sin mann, Bjørn fra en gravemaskinjobb i Haltdalen. Olaug kjørte på en skogsbilvei, og i grusen i en diger bakke sto to liljer i veikanten.

Olaug Grådal er glad i blomster, og utenfor Røros Apartments er det nå mange flotte blomster. Foto: Tove Østby

– Jeg tenkte at liljene kom til å bli ødelagt der, og tok forsiktig med de to stilkene, sier Olaug. Hun tror liljene hadde kommet dit med et gruslass.

Olaug hadde liljene i Hådalen i mange år før hun flyttet dem til Autotomta på Røros.

– Her trives de godt. Jeg deler dem etter hvert som de blir større. Blomstene har mange navn, jeg kaller dem tigerliljer, sier hun.

Foto: Tove Østby

I blomsterkassene ute på plassen fremfor huset har Olaug høye ringblomster. Blomstene ble sådd i Hådalen i mars og ble tatt med til Røros i vår. Alle blomsterkassene har hun snekret selv. Og kassene fungerer som et gjerde ved parkeringsplassen.

På terrassen utenfor leilighetene har Olaug petunia og stemor. Også disse blomstene er sådd hjemme i Hådalen.

Foto: Tove Østby

– Dette er blomster som er mest sikker for tørke og vind, og de tåler ganske mye regn, sier Olaug.

Hun har også noen prakthjelmplanter. Saften i stilken på planten er giftig derfor har Olaug plantet dem lengst unna inngangen slik barn ikke skal ta i dem.

I området ved parkeringsplassen foran huset var det plen, nå er det naturhage. Der er det ikke påført gjødsel på mange år.

Foto: Tove Østby

– Det er så fint å se at ville blomster etablerer seg, sier Olaug.

Hvert år i mars sår Olaug 300-400 planter i små kasser hjemme i Hådalen. Plantene står inne til slutten av mai når det blir varmt og de kan settes ut. Hun bruker aldri noe ekstra energi, hun setter dem ut på verandaen om dagen og bærer de inn om natten.

Olaug har interesse for planter.

– Planter er pent å se på, det er en trivselsfaktor, sier hun, og legger til at det bør ikke være så om å gjøre å slå plenen, man bør heller dyrke ting.

Ringblomster. Foto: Tove Østby
Naturhage i stedet for plen. Foto: Tove Østby
Prakthjelm. Foto: Tove Østby
Petunia. Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby