Fyldig kulturell skolesekk

.
Jie Zhang fra DUO Catharina & Jie

Neste skoleår får barn og ungdom i Rørosskolene mye god kultur på besøk. Trøndelag fylkeskommune har lagt 12 innslag i den kulturelle skolesekken.

– Den kulturelle skolesekken er en ordning der forventning og nysgjerrighet blir satt i høysetet. Her blir opplevelser omdannet til engasjement og deltakelse – og alle er med, sier Karen Espelund, fylkesdirektør for kultur og folkehelse.

Dette har Fylkeskommune lagt i sekken for Rørosskolene:

Bare Fjas og Blågras

Øyvind, Hans Martin og Fritz har alltid vært glad i barnesanger. Helt siden de var små gutter har de kunnet disse sangene. Men det er ikke det eneste disse gutta er opptatt av. De er også veldig glad i å spille musikk fra den amerikanske landsbygda, også kalt «cowboymusikk» eller «bluegrass». Dette bringer minnene tilbake til da de vokste opp på den norske landsbygda blant ku og høy, vekk fra by og støy. Så, plutselig en dag fikk de en god idé: Kanskje det er mulig å spille barnesanger på cowboyvis?

Med fem instrumenter, tilsammen 27 strenger og trestemt sang tar Bare Fjas og Blågras deg med til landsbygda for å spille låter du kanskje har hørt før – slik en cowboy ville gjort det!

DUO Catharina & Jie

Hvordan kan en fiolin snakke med et piano? Kan en fiolin være glad og et piano være trist? Selvfølgelig kan ikke en fiolin snakke eller vise følelser. Men musikerne kan gjøre det mulig for publikum å kjenne igjen et bredt følelsesregister, selv om samtalen er uten ord.

Svarene på hvordan det skjer får dere i denne konserten som vi har kalt DUO Catharina & Jie. Og det er ikke hvem som helst som spiller på instrumentene! På fiolin møter dere Catharina Chen, som er tidenes yngste orkesterleder ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo. På piano spiller Jie Zhang som er en av de mest brukte solopianister og akkompagnatørene i Norge de siste årene. Hun vant den viktige Prinsesse Astrids musikkpris i 2010 og var i en periode den eneste eleven til Leif Ove Andsnes.

Fra pigment til mening

Hva er egentlig et maleri?

Utstillingen består av et maleri fra 1600-tallet, et stilleben.

Stilleben gjengir objekter i ro, ofte som oppstillinger av hverdagslige gjenstander som enten er fra naturen som blomster, frukt eller menneskelagede objekter som vaser, glass, fat og mat.

Utstillingen vil fortelle hva dette maleriet er bygget opp av, hvordan det er komponert og hvilket/hvilke meningsinnhold det er mulig å lese ut av det i dag basert på teknisk og historisk kunnskap. Hvilke historier ligger skjult i et maleri fra flere hundre år tilbake?

Gjennom en workshop vil elevene få være med på en reise i fortiden der analyse av pigmentprøver og kunnskap om materialer, redskaper og maleteknikker står sentralt.

iSpill

Velkommen til en interaktiv konsert med Alpaca ensemble. Konserten kretser rundt tanken om SPILL, som i musikk, fri lek og data. Barna er med på spillet, og innspillene fra barna former konserten underveis.

Et trommesett, en marimba, et lekepiano, flere celloer og gamelanorkester. Fra Bach og samtidsmusikk til Angry Birds og improvisasjon. Fra storslagen audiovisuell opplevelse, til humor og lek. Har du sett en rebab? Eller innsiden av et piano? Eller en trommeskilpadde? Musikken er skrevet av Johan Sebastian Bach, Espen Aalberg, Ellen Linquist med flere.

iSpill med Alpaca Ensemble er en direkte og umiddelbar musikalsk opplevelse. Konsertformen er uhøytidelig og utøverne spiller på flere uvanlige instrumenter – som minicello og blåsepiano (melodika). De både utfordrer og leker de med  den klassiske musikken og dens normer.

Produksjonen er blitt til i samarbeid med komponist Ellen Lindquist.

Kontraster

Hva er en kontrast og hvor mange finnes det egentlig? Når man først begynner å tenke over det blir det bare flere og flere. Mørk/lys, stor/liten, tykk/tynn, glad/trist, himmel/helvete, opp/ned, samlet/spredt, ja/nei…

I denne workshopen får elevene utforske hvordan man kan man skjerpe uttrykket sitt ved åvære oppmerksom på nyanser og mengden av kontraster som finnes. Presist bruk, og valg av måten å bruke kontraster på, kan tydeliggjøre og forsterke opplevelsen av kunst.

Finnes det fortsatt et hierarki i det skandinaviske samfunnet? Med Makt og avmakt utfordrer Antero Hein og Tony Tran den nordiske identiteten.

Færøyene har lenge vært under besittelse av Danmark. Norge og Sverige har drevet systematisk undertrykkelse av samene. Hva er forskjellen på å være nordmann, svensk eller færøysk? Hvordan oppfatter vi nordisk identitet? Makt og avmakt består av en nordisk sammensetning av to mannlige dansere og musikk av en færøysk komponist. Forestillingen utforsker fysisk kontaktarbeid som påvirker og regulerer dynamikken mellom utøverne. Maktforhold som gjør seg gjeldene i så vel store som små menneskegrupper og sosiale relasjoner kommer til syne. Lys og skygge former konstant rommet og handlingen i et intenst møte mellom de to danserne.

Spelemann på taket (Trøndelag Teater)

I samarbeid med Trøndelag Teater har vi gleden av å tilby en av verdens mest populære musikaler. «Spelemann på taket» er en varm fortelling om tradisjon og oppløsning, kjærlighetsvalg og frigjøring. Produksjonen på Trøndelag spilles våren 2018 og rollelisten er pr i dag ikke klar.

Spilles på Trøndelag Teater følgende datoer: 17. 18. 19. april. Alle dager kl 11:30

Spelemann på taket (originaltittel Fiddler on the Roof) er en av de mest spilte, og vakreste musikaler. Det er en amerikansk musikal, med manus av Joseph Stein, musikk av Jerry Bock og sangtekster av Sheldon Harnick. Manuset er basert på Sholem Aleichems roman «Melkemannen Tevje».

Spelemann på taket er en av de mest spilte musikaler og omtales også som den vakreste musikalen.

Tråante: Marja og Katarina

Tråante er det samiske navnet på Trondheim. De to samiske artistene Marja Fjellheim Mortensson og Katarina Barruk har begge  tilknytning til denne byen der det første samiske landsmøtet ble holdt for 100 år siden i 1917. De to unge samiske artistene representerer en ny generasjon artister og har fått med seg et lite stjernelag av norske musikere: Daniel Herskedal (tuba), Espen Berg(piano) og Stian Lundberg (perkusjon). Sammen har de laget en helt ny konsert som inneholder alt fra gammel tradisjonell samisk musikk til moderne  musikk, komponert av utøverne selv.

Konsertproduksjonen er blitt til i forbindelse med jubileet Tråante 2017: 6. – 9. februar 1917 ble samenes første landsmøte gjennomført i Metodistkirken i Trondheim. Dette var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som et folk. I denne forbindelse blir det et stort jubileum i februar 2017 i Trondheim.

Tjidtjie (mamma) (RohdeAass produksjoner)

Handler om en ung samisk kvinne som prøver å forstå og forsone seg med oppveksten sin, på sør samisk internat engang på 1990 tallet i Norge. Sørsamiske barn har i mange tiår blitt sendt hjemmefra for å bo på internat og gå på skole. På 50-tallet var det en del av fornorskingspolitikken. Senere ble det et middel i den samiske kulturens gjenreising. Foreldre sendte barna sine milevis av sted for at de skulle lære samisk språk og kultur, og så dem ofte ikke igjen før til jul eller sommer.

Tjidtjie handler om disse barna og ungdommene.

Det handler om vennskap og forelskelse. Om vidda og lyset på sommerfjellet. Om stolthet over å tilhøre et helt unikt folkeslag. Om et språk som er i ferd med å dø ut. Og det handler om en 6-årig jente som savner mammaen sin, sin ”Tjidtjie”.

To hundre og sekstini dagar

Et musisk og poetisk møte med en regnværsfortelling.

Biletboka «To hundre og sekstini dagar» handlar om vennskapet mellom to små ungar, ein gut og ei jente, og tankane til guten når jenta flytter. Regnet og saknet er gjennomgangstema. Dette er ei vakker og poetisk førestilling til refleksjon og ettertanke. Bjørn Rune Lie sine illustrasjonar vert vist på storskjerm, og det blir opplesing, musikk og lydkulissar. Ei slags live lydbok, med andre ord.

To hundre og sekstini dagar med regn.
Han ser lauvet falla som kalenderark frå trea.
To hundre og sekstini dagar.
Og kvar gong det regnar, saknar han sin beste ven.

« … ei nydeleg og litt trist forteljing om venskap. Om det å oppleva at bestevennen flytter, om historia dei har hatt i lag og om saknet og lengta og om regn. Masse regn. Og eit nytt håp. … Biletboka er vakkert illustrert der gråblått og raudt er hovudfarger.»  Camilla Ruhs, Pirion

Ytringsfrihet for alle?

Norsk PEN presenterer et møte mellom fribyforfatter Asieh Amini og Ingrid Storholmen
I Norge er det fjorten byer som har påtatt seg å være friby, dvs. vertskap for en forfulgt forfatter, slik at forfatteren skal kunne fortsette å skrive og uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet. I denne produksjonen får elevene møte fribyforfatteren Asieh Amini og den prisbelønte forfatteren Ingrid Storholmen.

Asieh Amini vil formidle hvorfor hun måtte flykte, hva ytringsfrihet betyr for henne og snakke om ytringsfrihetens kår og menneskerettighetssituasjonen i sitt hjemland. Hennes egenopplevde erfaringer med å ikke kunne ytre seg fritt, og hvorfor det er viktig å kjempe for ytringsfriheten, er viktig å formidle til elever. Vi tror det vil gjøre inntrykk på elevene å få møte mennesker som ikke bøyer av for trusler om sensur og tortur.

Gjennom samtaler med elevene kan flere problemstillinger utforskes, f.eks.: trues ytringsfriheten i Norge og verden i dag? I tilfelle hvor og hvordan? Hvor bør grensen gå mellom retten til å provosere og ytringsansvar? Hva gjør Internett og sosiale medier med ytringsfriheten vår?

En er en og to er to

Siril & Alf har besøkt den norske diktarstoga, og kommet hjem med et knippe nykomponerte sanger. En del av diktene er svært kjente og har vært flittig brukt i skolen helt siden Alf og Siril var barn, og enda før det. Vi anbefaler at elevene jobber litt med diktene før konsertbesøket.

Siril Malmedal Hauge og Alf Hulbækmo begynte å spille sammen i 2011. Begge har studert ved jazzlinja i Trondheim, og henter inspirasjon fra sjangre som jazz, folkemusikk, rock’n roll og pop. Duoen har opptrådt i inn- og utland, og de har holdt konsert både på festivalscener, klubber og kaféer. Tidligere keyboardist til Frank Zappa, Tommy Mars, beskrev musikken som «original og modig» etter å ha hørt duoen på Molde Jazzfestival.

Siril & Alf har laget musikk rundt noen av tekstene til Yttri, samt noen av sine egne tekster. Her finner de den deilige friheten og enkelheten som kan eksistere i en duo med kun sang og piano. Diktene er frie i formen, med original billedbruk som tar komposisjonene i spennende retninger. Her møter vi hunden på gata som spiser mannens «drømme-øye» og siden følger ham på hans vandring… Og blyantspisseren som får en tykk klump i halsen sin hver gang den utfører en rutineoperasjon.

I 2016 gav Siril og Alf ut sitt debutalbum «Jeg Går og Drømmer» på Athletic Sound. Dette albumet er sterkt inspirert av diktene til den store norske poeten Nils Yttri (1947-1980) fra Drammen.Smakebit: En blyantspisser: