Forsvarer fjerning av skilt

NY norsk design Foto: Tore Østby

Rørosnytt har fått flere henvendelser fra lesere som reagerer på at Standard-skiltet nå er fjernet fra gatebildet i Kjerkgata. Noen mener Standard er en del av Røroshistorien, og dermed bevaringsverdig. Innehaver av NY norsk design som holder til i lokalene nå, Inger Klæboe og Bjørn Salvesen, forsvarer fjerningen av skiltet.

– Når en bedrift legges ned og en ny etableres, er vanlig prosedyre at den nedlagte bedriftens skilt tas ned, og den nye bedriftens skilt settes opp. Selvfølgelig. Også på Røros. Hvordan skulle det sett ut i Kjerkgata hvis alle skilt ble hengende etterhvert som bedrifter kom og gikk? Det vill jo sett håpløst kaotisk ut, og heller ikke et verdenskulturminne verdig.

Vi som nye drivere har imidlertid latt Standard-skiltet henge oppe i tre år etter at ny virksomhet ble etablert, nettopp av respekt og fordi vi synes det var spesielt. Men dobbeltkommunikasjonen ble altfor sterk til at det ble mulig å få vårt nye firmanavn assosiert med lokalet. Vi søkte derfor byantikvar om å få sette opp et nytt skilt hvor vi bruker bokstaven N fra det gamle skiltet, samt at vi har laget en ny Y i samme materiale, dimensjon og farge.

Dette er godkjent av byantikvaren, selvfølgelig. Vi gleder oss til å henge det opp. På den måten viser vi respekt for historien, samtidig som den nye forretningen trer tydeligere fram. Vårt ønske er å skape hardt tiltrengte arbeidsplasser på Røros, og vi har gjennom åra pusset opp og satt i gang fem forretninger i Kjerkgata, hvorav tre er videresolgt og fremdeles i drift. Alle med nye flotte stolte skilt, heter det i en uttalelse fra de to, som Rørosnytt har mottatt i kveld.