Første vaksinen er satt

Anette Dyrseth var den føste som fikk HPV-vaksine ved Røros helsestasjon. Hun fikk vaksinen av helsesøster Guri Kvernmo Aune. Foto: Tove Østby

Fra i dag blir det mulighet til å få gratis HPV-vaksine på Røros helsestasjon. Vaksinen gis til unge kvinner som er født 1991 og senere. HPV-vaksinen skal beskytte mot livmorhalskreft.

Hos Røros helsestasjon blir vaksinen gitt på onsdager fremover, fra kl. 14 – 16. da er det drop.in, men det er også mulighet for å ta kontakt med helsestasjon får å få satt vaksinen på et annet tidspunk, dersom det passer bedre. Det er helsesøster som gir informasjon om og som setter vaksinen. Hun kan også kontaktes for evt. spørsmål om vaksinen.

Tilbudet starter nå i november 2016 og varer i to år fremover. Man skal ha tre doser, etter den første dosen skal det settes ny dose om ca. 2 og 6 mnd. Man må ha påbegynt vaksinasjonen senest innen utgangen av 2018. De er også mulig for de som er født før 1991 å ta vaksinen, for dem koster det kr 4500,- for å bli fullvaksinert. Gravide skal ikke ta vaksinen. HPV-vaksinensom tilbys unge kvinner heter Cervarix.

– I tillegg til å ta HPV-vaksinen, er det viktig at kvinner over 25 år følger opp og får tatt celleprøver, sier helsesøstrene ved Røros helsestasjon.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som hete humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Dette er kreftform nr. hos kvinner, etter brystkreft. Vaksinen anbefales om man har hatt ingen, en eller flere seksualpartnere. Utvikling av livmorhalskreft kan ta mange år, men nesten halvparten av de som får sykdommen er yngre enn 45 år.

I Norge er det hvert år: 

3000 kvinner som må opereres for alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Mange er ganske unge.

300 kvinner som får livmorhalskreft. Mange av de som overlever får langvarige plager på grunn av kreftbehandling.

70 kvinner som dør av sykdommen.

Mere informasjon på Folkehelseinstituttets nettside www.fhi.no/hpv