Faglig påfyll og nettverksbygging

Klare for Vilje & Vekst 2018: Fremst Maren Todal, Hans Arvid Kosberg RørosBanken, Ann Brudevoll SpareBank 1 Østlandet, Samareh Granqvist, Rørosregionen Næringshage, Arne Horten, Næringsforum i Fjellregionen, Cathrine Fodstad, Hedmark Kunnskapspark og Robert Holm Tolga-Os Sparebank. Foto: Tove Østby

Faglig påfyll og en arena for nettverksbygging står sentralt når næringslivet i Fjellregionen samles til Vilje & Vekst 26. april.

Konferansen Vilje & Vekst arrangeres av Næringsforum i Fjellregionen i samarbeid med RørosBanken, Tolga-Os Sparebank, Sparebank 1 Østlandet og Haltdalen Sparebank. Hedmark Kunnskapspark, Innovasjon Norge og Rørosregionen Næringshage bidrar også til gjennomføringen av arrangementet. Årets konferanse er lagt til Storstuggu Kultur- og konferansesenter på Røros, torsdag 26. april.

Prosjektleder Maren Todal, forteller her hvorfor Vilje & Vekst blir arrangert.

Tre sentrale mulighetsområder

Hovedtema på årets Vilje & Vekst er hvordan næringslivet i vår del av landet kan ta tak i og utnytte nye muligheter gjennom innovasjon og utvikling. Konferansen løfter særlig fram tre mulighetsområder og inviterer næringslivet til å diskutere disse i dybden; bioøkonomi, opplevelsesøkonomi og framtida for vareproduserende industri i regionen.

Som en del av konferansen vil det være tre parallelle sesjoner som går i dybden på hver av disse mulighetsområdene. Med andre ord: her blir det rikelig anledning til å finne et tema man virkelig interesserer seg for.

Slakteavfall og møkkarevolusjon

Selskapet Norilia videreforedler, selger og skaper merverdi av rest-råstoffer fra kjøtt- og egg-produksjonen i Nortura. Norilia kommer til Vilje & Vekst for å fortelle at ingenting lenger er slakteavfall, men råvarer som gir merverdi inn i stadig nye kretsløp

Under overskriften Møkkarevolusjon vil selskapet N2 Applied fortelle om hvordan de vil la store og små bønder bruke Birkelands 100 år gamle lysbueteknologi – grunnlaget for Norsk Hydro – til å produsere sin egen nitrogengjødsel lokalt på gården. Samtidig som de reduserer klimagassutslippene vesentlig. Og fjerner lukta!

Industri i stadig utvikling

Rørosregionen har en omfattende industriproduksjon. Dører og vinduer, takplater, kjøkkenvifter og avfallsbeholdere, stoler, pledd til øremerker for husdyr er noe av den omfattende vareproduksjonen som foregår i regionen vår. Årets Vilje & Vekst løfter fram vareproduserende industri som en av vår regions særlige fortrinn, og ser på hvordan særlig økt digitalisering og kundetilpassing kan løfte industrien videre.

Her vil konferansedeltakerne bl.a. få stifte bekjentskap med østeriske Paul Blazek fra cyLEDGE Media i Wien. Blazek har besøkt Røros flere ganger og er en av Europas ledende fagpersoner innen utvikling av digitale konfiguratorer for kundetilpassing. Sammen med seniorforsker Lars Skjelstad ved SINTEF Teknologi og samfunn vil innlede om videre framtidsmuligheter for vareproduserende industri i regionen.

Reiseliv, mat og opplevelser

– Er det opplevelser vi skal leve av etter olja?, spør Audun Pettersen som er direktør for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

I sin innledning vil Pettersen ta utgangspunkt i at Norge har vært godt kjent som et naturbasert reisemål siden 1902. Men i kategorier som «kunst og kultur», «mat» og «bredde på utvalg av attraksjoner» scorer vi lavt i internasjonale merkevaremålinger. Det norske postkortet skal fylles med innhold. Turistene skal ikke lenger bare se, men gjøre.

Dette vet Eirik Høyme Rogn i Mountains of Norway, mye om. Under tittelen Fjellselger har han som oppgave å lokke europeere til fjellet. Det er Visit Geilo som sammen med reiselivsaktørene Nasjonalparkriket Reiseliv, Visit Valdres, fylkeskommunene i Buskerud og Oppland og drøyt 25 lokale reiselivsbedrifter som har etablert dette unike samarbeidet. Det internasjonale turistmarkedet er på evig jakt etter spesielle og aktive opplevelser. Så det handler kort og greit om å pakke sekken og fortelle verden hva vi har å tilby. Eirik vil i sitt innlegg se på de store trendene, og hvordan aktørene i Mountains of Norway jobber for å imøtekomme disse!

Mot i brystet!

Det tettpakkede programmet på dagskonferansen gir dessuten også et godt innblikk i muligheter ved sirkulærøkonomi. Foredragsholder Dr. Ragnhild Nilsen lover å gi svar på både hva som kjennetegner selskaper som lykkes med bærekraft og grønn vekst, og hvordan man kan komme fra ”grønt preik” til kommersiell strategi.

Under overskriften ”Mot i brystet!”, foreleser hun om sirkulærøkonomi og grønn vekst i praksis og garanterer et jordnært og konkret foredrag.

En viktig arena

– Vilje & Vekst skal være en sentral arena for næringslivet i hele regionen, sier Maren Todal fra Næringsforum i Fjellregionen. – Denne ene dagen møtes de sentrale næringslivsaktørene til faglig påfyll og nettverksbygging. Dette er dagen du ikke vil gå glipp av!

Lokale bedrifter

Fire lokale bedrifter deltar på Vilje & Vekst 2018. det er tba som skal snakke om bioøkonomi, Røros Produkter ved Hanne Mari Hindklev skal snakke om vareproduserende industri, Livestock ved Anne L.V. Schärer & A. Lutnæs forteller om opplevelsesøkonomi, og årets ungdomsbedrift, Loop UB fra Røros Videregående skole deltar på konferansen.

FAKTA:

Vilje & Vekst 2018
Arrangeres av Næringsforum i Fjellregionen
Samler næringslivet i hele regionen fra Alvdal i sør til Holtålen i nord til dagskonferanse Torsdag 26. april
Storstuggu Kultur- og konferansesenter, Røros