Engasjert AUF-leder

Martin Morken Likestilling og inkluderingsleder i AUF Trøndelag. Foto: Tove Østby

Martin Morken (17) er en ung og engasjert politiker fra Røros. Han ble leder for AUF Røros i februar 2016. Da hadde han sittet som nestleder i to år. Martin er også Likestilling- og innkluderingsansvarlig i AUF Sør-Trøndelag og Trøndelag. Til daglig går Martin på Røros Videregående skole, der går han 2. året på Studiespesialisering.

Martin begynte i AUF Sør-Trøndelag i fjor. Etter det har han vært aktiv med verving, skolering og møter. Men det er det viktig å finne en balanse mellom politikken, venner og skolen.

– Det går bra å ha mye politikk i perioder, men det er viktig å være med venner. Man må ikke bruke opp seg selv. Man må si nei, sier Martin Morken.

AUF Sør-Trøndelag og Trøndelag verver nye medlemmer ved bla. ved å besøke videregående skoler.

– AUF er sosialt – det er en plass man møter folk som tror det samme som deg. Man møter kanskje sine beste venner i AUF, sier lederen i AUF Røros.

Da Martin var yngre trodde han ikke at han kom til å bli interessert i politikk. Men han har funnet ut at man lærer utrolig mye gjennom AUF. Bla. hvordan styre organisasjoner, lage ting, skrive saker, snakke med folk og holde appeller. Dette er erfaring som han tar med seg resten av livet. Martin holdt tale på AUF sitt landsmøte i fjor. Det var en fin erfaring å ha med seg videre som politiker.

– Det er godt å ha Arbeiderpartiet i ryggen. Man føler at man blir hørt av AP, sier han.

Martin meldte seg inn i AUF vinteren 2014. Det hadde nettopp vært valg, i 2013. Han hadde fulgt fulgte mye med på valget, og klassen hadde om de politiske partiene på skolen. Martin leste seg opp og ble interessert.

Leder i AUF Røros, Martin Morken. Foto: Tore Østby

Martin hadde hørt om AUF før. På våren ble det arrangert et pizzamøte som han deltok på. Der møtte han mange fra Røros AP, på det samme møtet ble han spurt om å holde 1.mai talen.

– Jeg tok oppdraget, og holdt 1.mai-talen i Sangerhuset. Etter det ble jeg mye mer engasjert, sier Martin. Han legger til at på møtet ble det bestemt at AUF Røros skulle gjenoppstå.

Medlemmene i AUF Røros treffes bla. på pizzamøter på Milano, møter i AUF sine lokaler, bannermaling og pepperkakebaking.

– Vi prøver å få med folk når det er møter, alle kan møte opp, sier Martin.

For å være med i AUF Kan man ikke være eldre enn 34 og ikke yngre enn 13. AUF Røros holder til i samme lokaler som LO og AP. I dag er det ca. 50 medlemmer i AUF Røros., men det er i underkant av 10 som er aktive.

– Dersom noen er interessert i å blir med i AUF Røros er det bare å ta kontakt. Vi har møter titt og ofte, sier Martin.

Forrige lørdag hadde Røros Arbeiderparti valgkampåpning i Kjerkgata. Der var også AUF Røros med.

– Noe av det artigste med å være engasjert i politikk er valgkamp, sier Martin som gleder seg til flere valgkamparrangement etter sommeren.

AUF Røros har jobbet for at det skal bli flere lærlingeplasser på Røros. Ungdom i arbeid og rovdyrpolitikken er viktige saker for dem. Martin er glad for at Røros kommune har utlyst flere lærlingeplasser.

– Vi er kommet litt på vei, men fortsetter kampen. Vi ønsker også at private bedrifter skal komme på banen. Ungdom skal ha rett på å fullføre utdanningen sin, sier Martin.

Neste kampsak for AUF Røros er bygging av ungdomsboliger, for å få folk tilbake til Røros.

– Vi ønsker at det bygges ungdomsboliger som kan leies av kommunen av personer som er 20 – 30 år gamle. Vi jobber med saken, og kommer til å jobbe videre med den, sier Martin.

Martin sitt neste politiskmålet er å komme inn i kommunestyret om noen år. Han er allerede veldig aktiv i Røros AP både på styre og gruppemøtene.

AUF styre 2017: Leder – Martin Morken, kasserer – Ådne Lillebudal Sandnes, nestleder – Ilja Nikoline Buvarp Kalvik og sekretær Oskar Tørres Lindstad.