En levende utstilling

Ann-Sofi Fjällstöm fra Duodjeinstituhtta i sørsamisk område. Foto: Tove Østby

I dag åpnet utstillingen «Jielije saemien duedtie» på Rørosmuseet. Mange tok turen på åpningsarrangementet, og fikk se en utstilling som er et hyggelig treffpunkt for alle som er interessert i samisk håndverk. Utstillingen skal stå på Rørosmuseet frem til 25. februar 2018.

Utstillingen viser samisk duodje av 33 handverkere fra ulike områder i Saepmie, flere av dem fra sørsamisk område. Gjenstandene viser stor variasjon i materialvalg og kunstneriske uttrykk.

Ann-Sofi Fjällstöm fra Duodjeinstituhtta i sørsamisk område, sier forteller her om utstillingen.

– Jielije saemien duedtie er en levende utstilling fordi en del av gjenstandene som stilles ut er til salgs, og når en gjenstand har blitt solgt har kunden fått med seg produktet. Håndverkeren har levert en ny gjenstand til utstilling, slik har utstillingen hele tiden blitt fornyet på visse produkter, sier Ann-Sofi Fjällstöm.

Flere av gjenstandene som er stilt ut er merket med Duodjemerket. Merket er ett varemerke som samisk sløyd (sámi duodje). Hensikten mer merket er å veilede kjøperen om at produktet er laget av samer. Produkter som er beregnet som souvenirer, og som ikke blir tradisjonelt brukt, får ikke duodjemerkes.

Merkets formål er å veilede kjøperen om at produktet er laget av samer, verne samiske sløydprodukter fra kopiering og illojal konkurranse, bidra til å høyne kvaliteten på samiske håndverksprodukter, og være et kjennetegn på at samisk håndverk er en levende tradisjon.

Bak gjenstandene som vises i utstillingen står følgende samiske handverkere:

Geir Anders Hætta Berg, Meerke Krihke Leine Bientie, Ellen Berit Dalbakk, Håvard Danielsen, Inger Julianne Eira, Unni Fjellheim, Lisa Lyngman Gælok, Pia Jannok, Jorunn Jernsletten, Jørn Are Keskitalo, Hilde Lunde, Susanne Lyngman, Jorun Løkvold, Miriam Länta, Manndalen Husflidslag, Liv Solfrid Mathisen, Sissel Ann Mikkelsen, Martine Eline Bjørnsdatter Mo, Linn Muotka, Ellen Marit Sara Oskal, Isak Nils Oskal, Lena Persson, Tomas Tomasson Punde, Karen Marit Riise, Olavi Sakari Saijets, Lisbeth Somby, Amalie Ristin Urheim, Elen Kristina Utsi, Sanne Marja Utsi, Nils Arvid Westerfjell, Eva Anette Wilks, Hanne Lena Wilks og Laila Wilks.

Utstillingen er produsert av Sámiid Duodji og Duodjeinstituhtta til jubileumsåret Tråante 2017, og ble første gang vist under jubileumsuka for Tråante 2017 i Trondheim. Deretter har den blitt vist på Saemien Sijte i Snåsa, Duodjeinstituhtta i Kautokeino, Sametinget i Karasjok og Saviomuseet i Kirkenes. Rørosmuseet er siste stoppested for utstillingen.

Her er noen glimt fra utstillingsåpningen:

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby