Elleve samiske tidsbilder

I dag åpner en ny utstilling på Rørosmuseet. Foto: Ola Røe.

Førstkommende lørdag, 18. februar åpner en ny utstilling på Rørosmuseet. Utstillingen har fått navnet Elleve samiske tidsbilder – 11 sámi áigegova – Eleven images of Sámi life today.

Utstillingen er en samtidsdokumentasjon der 27 samiske personer blir portrettert og forteller om sine liv. De viser sine virksomheter, kulturuttrykk og identiteter. Disse personene bor i fire land, tilhører ulike generasjoner og har ulike livssyn. De er i forskjellige livssituasjoner og har ulike yrker. De er lulesamer, skoltesamer, nordsamer, sørsamer og kildinsamer. De østligste samene bor i bygda Loparskaya på Kolahalvøya, og de sør-vestligste i Kristiansand. Disse er etterkommere av sørsamer som drev reindrift i Setesdalen, skriver Rørosmuseeet i en pressemelding.

Sosialantropolog og kulturprodusent Jorunn Eikjok står bak prosjektet sammen med fotograf Ola Røe. Fra før har de laget Ni- og Ti samiske tidsbilder med andre samarbeidspartnere. Det 11. tidsbildet er produsert i samarbeid med Varanger Samiske Museum og omhandler skeive samer/queer sámit.

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Sametinget, utstillingen står fremme på Rørosmuseet til 18. april 2017.