360 synger Livsgledesangen

Festivalleder Elin Viken og leder for Bergstadkoret Håvard Kaald. Foto: Liv Grådal, Galleri Galåen.

I helga er det vinterfestival på Røros. Det betyr at sangglade mennesker igjen kommer til å innta Bergstaden, og det kommer nok til å høres. Aller mest lyd blir det når alle de 360 sangerne  sammen synger ”Livsgledesangen av Torstein Sødal”.

14 dirigenter og like mange kor har øvd sangen inn hver for seg, og når den fremføres i Bergstadens Ziir, vil det vise seg om de har øvd nok.

Det er 26. gang Bergstadkoret korfestival på Røros, og slik det har vært de siste årene, er Storstuggu hovedarena. Høydepunktet blir korkonserten på lørdags ettermiddag i Røros kirke går det fram av en pressemelding fra Vinterfestivalen.

– Med et repertoar som spenner fra Bob Dylan til Bysjan, bysjan lite bån som er en folketone fra Østerdalen, der Alf Hulbækmo har skrevet teksten, blir det et spennende møte mellom de forskjellige korene, heter det i pressemeldingen.

– Som alltid setter vi pris på våre tilhørere og disker opp med sang, kaffe og kaker i Storstuggu på søndag. Dette er også en tradisjon som vi har hatt i lang tid og som er en fin anledning for Rørosinger og hyttefolk til å komme å få en kopp kaffe sammen med vakker korsang. På sangerkafeen vil vi at så mange som mulig kommer og vi tar selvfølgelig ikke inngangspenger der. Vi gleder oss stort til å avslutte festivalen med fellessangen nok en gang, og håper det kan bli en flott opplevelse for de som ikke fikk hørt den i kirka på lørdagen, sier leder for Bergstadkoret Håvard Kaald.

– Det er ingen tvil om at Røros er en attraktiv plass å komme til for kor. Når vi i tillegg har vår fantastiske kirke som arena for god musikk, er det ikke rart at vi klarer å samle kor fra hele Trøndelag og noen fra Hedmark. Vi er ydmyke over at så mange kor vil komme til oss. I år har vi også hatt nesten 10 kor på venteliste, det er inspirerende for oss som gjør omtrent alt på dugnad. Det legges ned ca et halvt årsverk i dugnadstimer på festivalen og viser et vitalt og oppegående kor og alle er med å bidra, sier festivalleder Elin Viken.

Bergstadkoret består av 57 sangere og har i år eksistert i 117 år.

– Vi har lange tradisjoner som vi prøver å ta vare på. For oss er det viktig å vise at vi kommer herifra både i klang og valg av repertoar. Det er nærmest blitt et folkekrav fra alle våre gjestende kor, at vi synger Rørossangen i kirka på lørdag, sier dirigent Berit Konstad Graftås.