Mariann Buås-Hansen, i arrangementsutvalget i lokallaget Human-Etisk Forbund Røros, Os og Holtålen lokallag. Arkivfoto. Foto: Tove Østby

20 humanistiske konfirmanter

Aldri før har så mange 15-åringer valgt Humanistisk konfirmasjon. Human-Etisk Forbund melder om at over 11 500 konfirmeres humanistisk i løpet av våren og høsten. Det tilsvarer 18,6 prosent av alle norske 15-åringer, og det betyr at det i år er flere humanistiske konfirmanter enn noen gang.

I Trøndelag er tallene enda høyere. 1103 trønderske konfirmanter utgjør 21,1 % av alle 15-åringene i fylket. Økningen i antall konfirmanter fra 2017 er på 3,2 %. På Røros er det i år 20 konfirmanter i forhold til 18 stk våren 2017.

Mariann Buås-Hansen, lokallagsleder for Human-Etisk Forbund Røros, Os og Holtålen lokallag, sier at de får en del tilbakemeldinger fra konfirmantene som har valgt å konfirmere seg hos dem.

Forrige helg hadde de humanistiske konfirmantene til Røros, Os og Holtålen lokallag filosofikafé. Konfirmantene ble delt inn i ulike grupper og filosoferte over ulike tema. Bl.a. hadde de en stasjon der de hadde et leserinnlegg som de liksom hadde sett i avisen og som de diskuterte rundt og motsa det som sto i innlegget. På en post var det ulike påstander som de skulle filosofere over, i tillegg var det ei undringsløype og filosofistrikk.

– De humanistiske konfirmantene skal ha en flott seremoni oppi Storstuggu 26.mai. Det bruker å være slik at vi har en innmarsj der konfirmantene kommer inn i salen. Først er det en velkomsttale fra Human-Etisk Forbund, der vi ønsker alle sammen velkommen. Så er det litt kultur, litt musikk. Vi har fått et fast seremoniband som spille alle de musikalske stykkene for oss. Så er det presentasjon av konfirmantene, ofte er det også en tale fra konfirmantene, så får vi se dette året om det er noen av konfirmantene som tar på seg det oppdraget. Sammen bruker de å lage en tale på vegne av dem alle sammen, som de fremfører sammen. Så har vi utmarsj, når de har fått utdelt kursbevis og en blomst, så det er en fin og verdig markering av den flotte dagen. Hovedtaleren i år er Kristian Lomsdalen, det er en aktiv humanist som bor i Bergen og som kommer til Røros i år, sier Mariann Buås-Hansen.

Humanistisk konfirmasjon, tidligere kjent som borgerlig konfirmasjon, har eksistert siden 1951. Den gangen het kurset «Kurs i godt medborgerskap», og siden da har over 260 000 ungdommer blitt konfirmert. Trøndelag fylke tilbyr også intensivkurs for konfirmanter i vinterferien. Påmelding til Humanistisk konfirmasjon 2019 er åpen fra 29. mai i Midt-Norge. Kurset er åpent for alle.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn